delong247_BettmannGetty Images_Paul Volcker Bettmann/Getty Images

Een geschiedenis van economische Whac-A-Mole

BERKELEY – De grote les van het economisch beleid van de VS van de afgelopen zestig jaar is, volgens het nieuwe boek van voormalig vice-voorzitter van de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) en huidig Princeton University-econoom Alan S. Blinder, A Monetary and Fiscal History of the United States, 1961-2021, dat er geen grote les is.

Er is geen lineaire ontwikkeling geweest, noch veel ʻvooruitgangʼ bij het zoeken naar de manier waarop moderne economieën moeten worden beheerd in het belang van de macro-economische stabiliteit. In plaats daarvan beschrijft Blinder ʻwielen binnen wielen, eindeloos draaiend in tijd en ruimte… [met] bepaalde themaʼs… wassend en afnemend… monetair versus fiscaal… het intellectuele domein… de wereld van de praktische beleidsvorming… de herhaalde opkomst en ondergang van het Keynesianisme….ʼ

Het onderliggende verhaal wordt uiteindelijk bepaald door historische toevalligheden. Problemen duiken op en worden opgelost of niet. Hoe dan ook, de reacties maken de weg vrij voor nieuwe en andere problemen, omdat de in het recente verleden genomen maatregelen de economie op de een of andere manier kwetsbaarder hebben gemaakt. Maar aan het eind van het verhaal krijg je het gevoel dat sommige problemen veel op elkaar lijken en dat de economische beleidsmakers een eindeloos spelletje Whac-A-Mole hebben gespeeld.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/JAzjGLHnl