rogoff217_Sean GladwellGetty Images_digitaldollar Sean Gladwell/Getty Images

De voorzichtige omarming van digitale dollars door de Fed

CAMBRIDGE – De regeringen van veel landen, met name China, blijven experimenteren met digitale munten van centrale banken (CBDCʼs). Money 3.0 gaat met volle kracht vooruit, en met zijn recente white paper, getiteld ʻThe US Dollar in the Age of Digital Transformation,ʼ is de Amerikaanse Federal Reserve, een opvallende achterblijver, eindelijk begonnen mee te doen, zij het flauwtjes. De voorzichtigheid van de Fed is begrijpelijk, maar is die overdreven?

De Fed legt de lat extreem hoog voor de invoering van een digitale dollar voor particulieren. Om te beginnen wordt ons verteld dat de nieuwe vorm van geld op effectievere wijze voordelen moet bieden dan andere methoden, waarmee vermoedelijk dollar-gekoppelde digitale stablecoins en bestaande bankrekeningen worden bedoeld. Een van de voordelen van de digitale dollar is bijvoorbeeld dat kleine betalingen in real time kunnen worden verrekend, wat met papiergeld natuurlijk al mogelijk is, en de Fed is van plan om binnenkort 24 uur per dag elektronische betalingen via banken in te voeren. De digitale munt moet ook de privacy beschermen (maar dat zeggen de Chinese autoriteiten ook) en mag geen criminele activiteiten in de hand werken, wat ironisch is gezien de populariteit van het 100 dollar biljet in de wereldwijde ondergrondse economie.

De grootste uitdaging is de eis van de Fed dat de verwachte baten van de invoering van een digitale dollar groter moeten zijn dan de risicoʼs die dit met zich meebrengt. Dit is een zeer zware, maar redelijke horde. Ondanks alle gebreken van de bestaande financiële infrastructuur is de interne werking ervan al tientallen jaren grotendeels intact gebleven. Stel je een nachtmerrie-scenario voor waarin een slecht ontworpen digitale dollar een ʻachterdeurʼ openlaat die een vijandige buitenlandse macht in staat stelt het hele op de dollar gebaseerde mondiale financiële systeem in één klap plat te leggen.

https://prosyn.org/Y52qGlOnl