kremer3_NOAH SEELAMAFP via Getty Images_deworming NOAH SEELAM/AFP via Getty Images

De rampzalige veronachtzaming van verwaarloosde tropische ziekten

BERKELEY/CHICAGO – Het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de oproep tot opschorting van het intellectuele eigendom van COVID-19-vaccins te steunen, geeft aan hoe groot de wereldwijde druk is om vaccins voor iedereen toegankelijk te maken. De armen in de wereld lijden echter ook nog onder vele andere vermijdbare en behandelbare ziekten, met ernstige sociale en economische gevolgen.

Verwaarloosde tropische ziekten (kortweg NTDʼs) – zoals elefantiasis, trachoom, rivierblindheid en darmworminfecties – komen in ontwikkelde economieën vrijwel niet voor. Maar onder mensen die in extreme armoede leven, zijn het de meest voorkomende infecties. Ongeveer een miljard mensen wereldwijd – waaronder ruim 750 miljoen mensen die onder de armoedegrens van de Wereldbank van 1,90 dollar per dag leven – lijden elk jaar aan NTDʼs.

Hun lijden kan extreem zijn. NTDʼs veroorzaken ernstige pijn en langdurige invaliditeit, wat vaak leidt tot sociale stigmatisering. Bij kinderen onderbreken infecties het onderwijs en veroorzaken zij ondervoeding, waardoor hun intellectuele en cognitieve ontwikkeling wordt belemmerd en hun groei stagneert. En doordat ze onderwijs en werkgelegenheid hinderen, houden NTDʼs mensen gevangen in armoede.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/ftFDDaAnl