skidlesky165_Alex WongGetty Images_bidenrescueplan Alex Wong/Getty Images

De gaten in de ʻBidenomicsʼ

LONDEN – De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich voorgenomen Franklin D. Roosevelt te evenaren door enorme hoeveelheden geld uit te geven, iets wat FDR tot de Tweede Wereldoorlog overigens vermeden heeft. Dit dreigt het soort inflatie te veroorzaken dat het Keynesiaanse economische beleid in de jaren zeventig de das om heeft gedaan.

Sinds januari 2021 heeft de regering-Biden 1,9 biljoen dollar uitgegeven of toegezegd te zullen uitgeven voor onmiddellijke COVID-19-hulp, 2,7 biljoen dollar voor investeringen en bedrijfsondersteuning, en 1,8 biljoen dollar voor welzijn en onderwijs. Dit komt neer op 6,4 biljoen dollar, of bijna 30 procent van het bbp van de VS. De 1,9 biljoen dollar die reeds is uitgegeven in verband met het coronavirus kan worden weggestreept, zodat er de komende tien jaar nog 4,5 biljoen dollar, of ongeveer 20 procent van het bbp, overblijft.

De uitgaven zullen grotendeels worden gefinancierd door de aankoop van obligaties door de Amerikaanse Federal Reserve, terwijl later de belastingen zullen worden verhoogd. Maar zal het gaan om de grootste mobilisatie van overheidsinvesteringen in de VS sinds de Tweede Wereldoorlog, of eerder om een inflatoire uitspatting?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/sQ61Xzmnl