82

Trump de verrader

PARIJS – Als Donald Trump president wordt, hebben de Verenigde Staten een probleem dat uit meerdere dimensies bestaat. En de wereld ook.

Om te beginnen is het probleem zijn onpeilbare vulgariteit. Amerika heeft veel dingen meegemaakt, maar nog geen presidentskandidaat die de omvang van zijn penis bespreekt in een televisiedebat.

Het probleem is daarnaast zijn pathologische haat jegens vrouwen. In een gesprek uit 1992 met de architect Philip Johnson, weergegeven in New York magazine, zei hij: “Je moet ze als stront behandelen.” Hij beschouwt ze nog steeds als walgelijke wezens, bij wie – zoals hij zei over Fox News-journaliste Megyn Kelly – “bloed uit [hun] wat dan ook komt.”

Het probleem is ook zijn ongeremde racisme. Dit is een man die, volgens zijn eerste vrouw, heel lang een verzameling toespraken van Hitler op zijn nachtkastje had liggen, en die zonder enige schaamte zwarten “lui” noemt, Mexicanen uitmaakt voor “verkrachters,” en moslims collectief de schuld geeft voor het islamistische terrorisme.