stiglitz269_Sean GallupGetty Images_trumpclimatechangeprotest Sean Gallup/Getty Images

Het Trumpisme is het echte virus

NEW YORK – Als docent ben ik altijd op zoek naar “leerzame momenten” – actuele gebeurtenissen die de beginselen illustreren en versterken waarover ik heb lesgegeven. En er gaat niets boven een pandemie om de aandacht te vestigen op wat er werkelijk toe doet.

De COVID-19-crisis is rijk aan lessen, vooral voor de Verenigde Staten. Eén constatering is dat virussen geen paspoorten hebben; feitelijk trekken zij zich helemaal niets aan van nationale grenzen of van nationalistische retoriek. In onze volledig geïntegreerde wereld kan en zal een besmettelijke ziekte, afkomstig uit één land, zich wereldwijd verspreiden.

Die verspreiding van ziektes is een negatief neveneffect van de mondialisering. Als zulke grensoverschrijdende crises zich voordoen vragen ze om een mondiaal, coöperatief antwoord, zoals in het geval van de klimaatverandering. Net als virussen richten de emissies van broeikasgassen verwoestingen aan, en eisen zij een zware tol van landen over de hele wereld door de schade die wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande extreme weersgebeurtenissen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/MbALgw1nl