Het Chinees-Amerikaanse spiegelbeeld

HONGKONG – November was een maand waarin er op het wereldtoneel belangrijke wisselingen van de wacht plaatsvonden. Zo werd de benoeming van Xi Jinping tot hoogste Chinese leider officieel bevestigd, terwijl in de VS Barack Obama werd herkozen als president. Deze gebeurtenissen onderstreepten de grote verschillen tussen de politieke systemen van de twee landen. De nationale ontwikkelingsdoelen van China en de VS zijn echter hetzelfde: verhoging van de welvaart van burgers, verkleining van sociale ongelijkheden en duurzaam milieubehoud.

Voor zowel de westerse als de Chinese bestuurs- en ontwikkelingsmodellen vormen de snelle veranderingen op maatschappelijk, technologisch en milieugebied een uitdaging: die modellen moeten in beide landen aanzienlijk aangepast worden. Daarbij moeten de leiders in zowel China als de VS die hervormingen binnen een gelimiteerde ambtsperiode doorvoeren, op basis van beperkte middelen en binnen een wereldwijde context die wordt gekenmerkt door handelsconcurrentie en onderlinge afhankelijkheid.

In de Verenigde Staten, waar de markten, de rechterlijke macht en de regelgeving al in hoge mate ontwikkeld zijn, dienen er niet zozeer institutionele hervormingen, als wel beleidsaanpassingen plaats te vinden: hier moeten de zwakke begrotingspositie, de ongelijke inkomens- en welvaartsverdeling, de werkloosheid, de gezondheidszorg en de verslechterende fysieke infrastructuur aangepakt worden.

https://prosyn.org/6OGw8vQnl