acemoglu17_ Alex WongGetty Images_bernie sanders Alex Wong/Getty Images

De sociaal-democratie is beter dan het democratisch socialisme

CAMBRIDGE – Het was altijd een ongeschreven regel van de Amerikaanse politiek dat een socialist nooit in aanmerking zou kunnen komen voor een hoog staatsambt in de VS. Maar nu is een zelf-verklaarde “democratische socialist,” de Amerikaanse senator Bernie Sanders, de leidende kandidaat in de Democratische voorverkiezingen voor de presidentiële nominatie. Moet Amerika deze verandering omarmen?

De Democraten hebben ervoor gezorgd dat deze voorverkiezingen over veel méér gaan dan alleen maar over president Donald Trump. Het momentum van Sanders weerspiegelt een verlangen naar radicale oplossingen voor serieuze structurele economische problemen. In de decennia na de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse economie geleidelijk aan steeds productiever geworden en stegen de lonen voor alle werknemers – ongeacht hun opleiding – gemiddeld met ruim 2% per jaar. Maar vandaag de dag is dat niet langer het geval.

De afgelopen vier decennia is de productiviteitsgroei glansloos geweest, heeft de economische groei vertraging opgelopen, en is een steeds groter deel van de winsten naar de kapitaalbezitters en de hoogopgeleiden gegaan. Intussen zijn de gemiddelde lonen gestagneerd en zijn de reële (voor de inflatie gecorrigeerde) lonen van werknemers met een middelbare schoolopleiding of minder feitelijk zelfs gedaald. Slechts een paar bedrijven (en hun eigenaren) domineren een groot deel van de economie. De top 0,1% van de inkomensverdeling neemt ruim 11% van het nationale inkomen voor zijn rekening, tegen slechts 2,5% in de jaren zeventig.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/DBjxvkynl