14

De gedurfde visie van Saudi-Arabië voor economische diversificatie

LOS ANGELES – Saudi-Arabië heeft de aandacht van de wereld getrokken met de aankondiging van een ambitieuze agenda, geheten Visie 2030, gericht op het herzien van de structuur van zijn economie. Het plan zou de historisch hoge afhankelijkheid van olie verminderen door te transformeren hoe het koninkrijk zijn inkomen genereert, en hoe het zijn enorme hulpbronnen besteedt en beheert. Het wordt ondersteund door gedetailleerde actieplannen, waarvan de initiële implementatie al institutionele veranderingen heeft omvat die de krantenkoppen haalden in een land dat lang bekend heeft gestaan om zijn voorzichtigheid en geleidelijkheid.

Terwijl de directe katalysator voor economische herstructurering de impact van de scherpe daling in de internationale olieprijzen is geweest, is de motivering achter deze hervormingen al veel langer helder. Met de oliehandel die het overgrote deel van de inkomsten van de overheid genereert en met de publieke sector als grootste werkgever, maken Saudische functionarissen zich al lange tijd zorgen dat het gebrek aan economische diversiteit van het koninkrijk de financiële zekerheid op lange termijn in gevaar zou kunnen brengen.

Het meer dan halveren van de olieprijzen de afgelopen 18 maanden is vergezeld geweest van grote veranderingen in hoe de oliemarkt functioneert. Met de groei van niet traditionele bronnen van energie – vooral de ‘schalierevolutie’ die een bijna verdubbeling van de Amerikaanse productie tot gevolg heeft gehad, naar bijna tien miljoen vaten per dag in slechts vier jaar – heeft het door de Saudi’s geleide oliekartel OPEC minder invloed op de marktprijzen gekregen. Daarnaast zijn bepaalde leden van de OPEC, opnieuw geleid door Saudi-Arabië, nu minder bereid om fluctuaties in de olieprijzen te modereren, omdat ze terecht inzien dat ‘swing producenten’ duurzame verliezen in marktaandeel riskeren.

Dit is de reden dat Visie 2030 zo belangrijk is. In een poging om een grotere controle over zijn economische en financiële lot te herwinnen heeft het koninkrijk een ambitieus economisch herstructureringsplan ontworpen, aangevoerd door zijn energieke vice-kroonprins, Mohammed bin Salman Al Saud. Simpel gezegd concentreert Visie 2030 zich op drie brede gebieden, naast inspanningen om de meest kwetsbare delen van de bevolking te beschermen.