nye230_ANATOLII STEPANOVAFP via Getty Images_tanks ukraine war ANATOLII STEPANOV/AFP via Getty Images

Acht lessen uit de oorlog in Oekraïne

CAMBRIDGE – Toen de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari het bevel gaf Oekraïne binnen te vallen, dacht hij aan een snelle inname van Kyiv en een regeringswisseling naar het voorbeeld van de Sovjetinterventies in Boedapest in 1956 en Praag in 1968. Maar het mocht niet zo zijn. De oorlog woedt nog steeds, en niemand weet wanneer of hoe hij zal eindigen.

Terwijl sommige waarnemers hebben aangedrongen op een spoedig staakt-het-vuren, hebben anderen benadrukt hoe belangrijk het is de Russische agressie te bestraffen. Uiteindelijk zal de uitkomst echter worden bepaald door de feiten op de grond. Aangezien het nog te vroeg is om zelfs maar te gissen wanneer de oorlog zal eindigen, zijn sommige conclusies uiteraard voorbarig. Zo zijn de argumenten dat het tijdperk van de tankoorlog voorbij is, weerlegd nu de strijd zich heeft verplaatst van de noordelijke voorsteden van Kiev naar de oostelijke vlakten van de Donbas.

Maar zelfs in dit vroege stadium zijn er ten minste acht lessen – sommige oud, sommige nieuw – die de wereld kan leren (of opnieuw leert) van de oorlog in Oekraïne.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/M373Mrznl