buruma192_JONATHAN NACKSTRANDAFP via Getty Images_sweden democrats JONATHAN NACKSTRAND/AFP via Getty Images

Når svastikaen holdes skjult

NEW YORK – For ikke så lenge siden ble ytre høyre i Europa forbundet med shabby gamle menn som lengtet tilbake til gode gamle dager da det var orden på tingene og folk marsjerte i gatene. Politiske partier på ytre høyre i Frankrike og Italia, som i dag ledes av kvinner, ble grunnlagt av tidligere SS-offiserer, veteraner fra Vichy-regimet (som samarbeidet med nazistene) og andre tvilsomme figurer som kom ut av skyggene fra andre verdenskrig. Det samme gjelder Sverigedemokratene som fikk 20,6 % av stemmene ved siste valg.

Mye har åpenbart endret seg i det europeiske post-fascistiske landskapet. Giorgia Meloni, som leder ytre høyre-partiet Italias brødre (Fratelli d’Italia), kommer til å bli Italias første kvinnelige statsminister. Marine Le Pens Nasjonal samling (Rassemblement National) vant 89 seter i det franske parlamentet. Og Sverigedemokratene vil ha innflytelse på den nasjonale politikken, selv om de ikke blir del av regjeringen.

Ikke bare kvinner, men også unge menn, gjerne kledd i skreddersydde dresser, angir nå tonen for ytre høyre i Europa. Moderate konservative partier i Europa har ennå ikke blitt tatt over av ekstremister, slik vi har sett med republikanerne i USA. Men frykten for å miste velgere har drevet disse partiene lenger til høyre.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/djnEN4Lnb