gorodnichenko3_ DIMITAR DILKOFFAFP via Getty Images_ukrainewar Dimitar Dilkof/AFP via Getty Images

Hoe de hulp voor de wederopbouw van het naoorlogse Oekraïne te organiseren

BERKELEY – Eerder deze maand kwamen vertegenwoordigers op hoog niveau van ruim veertig landen bijeen in Lugano, Zwitserland. Daar zegden ze steun toe voor ambitieuze plannen voor de wederopbouw van Oekraïne. De Ukraine Recovery Conference was een belangrijke mijlpaal in de voorbereiding van de wederopbouw van Oekraïne en gaf aan dat er na de oorlog aanzienlijke middelen in het land kunnen worden geïnvesteerd. Maar de conferentie heeft niet veel licht geworpen op belangrijke vraagstukken als hoe de wederopbouw zal worden georganiseerd, en wie het geld zal controleren en sturen.

Dit zijn moeilijke vragen die grondig moeten worden overwogen, en die moeten worden beantwoord voordat aanzienlijke middelen worden uitgetrokken voor de wederopbouw van Oekraïne. Een optimale opzet zou het belang van diverse factoren weerspiegelen.

Om te beginnen moet worden bepaald hoe gecentraliseerd of gedecentraliseerd de wederopbouw zal zijn. Het ene uiterste is Gosplan, het Sovjetagentschap dat de kleinste details van de productie dicteerde. Hoewel de centraal geleide economie van de Sovjet-Unie op de lange termijn mislukt is, kan centrale planning op de korte termijn middelen mobiliseren. Maar deze winst op de korte termijn gaat ten koste van een hoge prijs: de Sovjeteconomie werd geplaagd door ondoelmatigheden.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/AdItvjqnl