hanstad1_ SHAMMI MEHRAAFP via Getty Images_India farmer Shammi Mehra/AFP via Getty Images

Een pleidooi voor open systemen voor landgegevens

SEATTLE – Vorige maand werd een voormalige Zimbabweaanse minister gearresteerd wegens de illegale verkoop van percelen staatsgrond. Een paar dagen eerder veroordeelde een Maleisische rechtbank de ex-voorzitter van een staatslandontwikkelingsagentschap wegens corruptie. En in januari viel de regering van Estland na beschuldigingen van corruptie bij onroerendgoedtransacties. Al deze recente gebeurtenissen hebben de aandacht gevestigd op de toenemende maar veronachtzaamde dreiging van corruptie in verband met grondbezit.

Dergelijke corruptie kan gedijen in landen die niet voorbereid zijn op het in goede banen leiden van de toegenomen vraag naar land die gepaard gaat met de economische en bevolkingsgroei. Het grondbeheer in deze landen – instellingen, beleid, regels en registers voor het beheer van landrechten en -gebruik – is onderontwikkeld, waardoor de zekerheid van de landrechten van de burgers wordt ondermijnd en heimelijke landroof door de welgestelden mogelijk wordt.

In Ghana houdt de regering bijvoorbeeld slechts voor ongeveer 2 procent van de momenteel in bedrijf zijnde boerderijen grondregisters bij; de eigendom van de rest is grotendeels niet gedocumenteerd. In India werden deze gegevens tot voor kort vaak bewaard in ongeorganiseerde stapels in regeringskantoren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/oobg3IDnl