mazzucato38_STRINGERAFP via Getty Images_vaccine coordination africa STRINGER/AFP via Getty Images

En ny afrikansk helsemodell

LONDON/ADDIS ABEBA – For mange markerte utrullingen av koronavaksiner (på under et år) starten på slutten av den akutte fasen av pandemien. Men ikke for Afrika. Atten måneder etter de første vaksinene ble godkjent, er kun 16 % av Afrikas befolkning fullvaksinert. Årsaken er mangel på vedvarende internasjonal støtte i anskaffelsen og distribusjonen av vaksiner.

Afrikanske regionale institusjoner har på sin side vært verdensledende i sin respons på pandemirelaterte utfordringer på lokalt nivå. F.eks. har det afrikanske senteret for sykdomskontroll og beredskap (Africa CDC) spilt en avgjørende rolle i arbeidet med å koordinere en kontinental pandemistrategi.

Det panafrikanske partnerskapet for å framskynde koronatesting har økt testkapasiteten betydelig i 43 land og har distribuert mer enn 90 millioner testutstyrspakker. Og den afrikanske union har gått sammen med Africa CDC, FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA) og den afrikanske eksport-import-banken om å opprette en digital plattform for anskaffelse av medisinsk utstyr (fra ett sted).

https://prosyn.org/E2aqUgvnb