nsofor2_AndiaUniversal Images Group via Getty Images_malariavaccinedoctorsafrica Andia/Universal Images Group via Getty Images

Waarom een ebola-vaccin niet genoeg is

ABUJA – Toen de US Food and Drug Administration (de Amerikaanse overheidsdienst voor voeding en geneesmiddelen) afgelopen maand het nieuwe Ebola-vaccin Ervebo goedkeurde, was ik opgetogen. Ervebo kan al na één enkele dosis een snelle immuun-reactie teweegbrengen, waarbij binnen tien dagen bescherming optreedt. Had zoʼn vaccin een paar jaar geleden maar bestaan, dacht ik.

In 2015 was ik een van de leidinggevenden bij een onderzoek door EpiAFRIC, in opdracht van de Afrikaanse Unie, naar de pogingen van de Afrikaanse Unie om de Ebola-uitbraak in Guinée, Liberia en Sierra Leone aan te pakken. Twee weken lang reisden mijn team en ik door deze drie landen, spraken we vrijwilligers van de Afrikaanse Unie, gemeenschapsleden, internationale partners, hoge managers bij de ministeries voor Volksgezondheid, en andere belanghebbenden die hadden gewerkt aan het indammen van die uitbraak. We bezochten ook een behandelingscentrum voor Ebola in Guinée.

Tijdens ons onderzoek zagen we de verwoestingen die door Ebola waren veroorzaakt, en hoe de zwakke gezondheidszorgsystemen in de drie hardst-getroffen landen het mogelijk hadden gemaakt dat de infectie zich als een veenbrand had verspreid. Tegen de tijd dat we klaar waren met onze gesprekken, was het ons duidelijk dat een sterker gezondheidszorgsysteem de uitbraak had kunnen voorkomen, en zelfs had kunnen helpen om hem in te dammen nadat hij al was uitgebroken. We hadden graag gewild dat er een Ebola-vaccin was geweest.

https://prosyn.org/BvoPTuBnl