Namibia NurPhoto/Getty Images

Lessen uit Namibië

WINDHOEK – Namibië, dat ingeklemd ligt tussen Angola en Zuid-Afrika, heeft tijdens de lange strijd tegen apartheid enorm geleden. Toch heeft dit land van 2,4 miljoen zielen sinds het in 1990 zijn onafhankelijkheid van Zuid-Afrika herwon enorme vooruitgang geboekt, vooral de afgelopen paar jaar.

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van Namibië is de focus van de overheid op onderwijs. Terwijl mensen in geïndustrialiseerde landen een vrij toegankelijk lager en middelbaar onderwijs normaal vinden, vereisen middelbaar en zelfs lager onderwijs in veel arme landen privéonderwijs. Overheden wordt zelfs vaak geadviseerd om privéonderwijs op te leggen als een vorm van ‘kostenherstel.’ In Namibië echter is het lager onderwijs gratis, en vanaf dit schooljaar is openbaar middelbaar onderwijs dat ook.

De Namibische regering is ook op andere belangrijke manieren proactief bezig. Pogingen malaria uit te roeien hebben het aantal jaarlijkse gevallen in ongeveer tien jaar teruggebracht met 97%. Geheel tegen de mondiale trend van groeiende ongelijkheid in is de Gini-coëfficiënt van Namibië (de standaardmeting van ongelijkheid qua inkomensverdeling) sinds 1993 met zo’n 15% gedaald (toegegeven, vanaf een van de hoogste niveaus ter wereld). En de armoedecijfers zijn meer dan gehalveerd, van 69% in 1993 naar onder de 30%, waarbij de extreme armoede (het aantal mensen dat moet leven van minder dan 1,90 dollar per dag) met een overeenkomstige marge is gedaald, van 53% naar minder dan 23%.

https://prosyn.org/AbYpDw7nl