Africa electricity Sia Kambou/AFP/Getty Images

De kracht van mini-grids

HARARE – Ondanks de indrukwekkende economische ontwikkeling van de afgelopen jaren blijft Afrika nog steeds ver achter op het gebied van energie, nu bijna twee derde van de bevolking van het continent geen toegang tot elektriciteit heeft. Hoewel het een belangrijk doel is meer stroom naar de mensen te krijgen, is het uitbreiden van elektriciteitsnetwerken duur en traag. Intussen zijn off-the-grid opties wellicht niet voldoende om in de energiebehoeften van de mensen te voorzien. Gelukkig is er een derde manier die kan helpen de gaten te vullen: mini-grids.

Mini-grids zijn in wezen plaatselijke elektriciteitsnetwerken die stroom leveren aan diverse gebruikers, of dat nu huishoudens zijn of bedrijven. Zij kunnen op grotere netwerken zijn aangesloten, maar dat hoeft niet. En, zoals uit een nieuw rapport van het Africa Progress Panel (waarvan een van de auteurs van dit artikel lid is) blijkt – en zoals een ander rapport van het Rocky Mountain Institute onderstreept – zijn mini-grids een belangrijk onderdeel van Afrika's energiepuzzel.

Mini-grids kunnen een belangrijk concurrentievoordeel bieden ten opzichte van de uitbreiding van elektriciteitsnetwerken in landelijke en afgelegen gebieden, omdat zij sneller elektriciteit kunnen leveren, tegen veel lagere kosten. Omdat voor mini-grids minder kapitaalinvesteringen nodig zijn dan voor de uitbreiding van elektriciteitsnetwerken, kan het makkelijker zijn de financiering ervan veilig te stellen, wat inhoudt dat zij gemeenschappen van stroom kunnen voorzien die anders misschien jaren zouden moeten wachten op een stroomaansluiting.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/R3Bv8Rwnl