shiller129_bluebay2014_getty Images_economics arrow bluebay2014_Getty Images

Hoe de torenhoge aandelenkoersen verklaard kunnen worden

NEW HAVEN/NEW YORK/LONDEN – Het is een raadsel dat de aandelenmarkten in de wereld niet zijn ingestort als gevolg van de COVID-19-pandemie, met name die in de Verenigde Staten, waar de laatste tijd weer menig besmettingsrecord is gesneuveld. Maar misschien is het toch niet zó raadselachtig. Een maatstaf die we de Excess CAPE Yield (ECY) noemen, plaatst de langetermijnvooruitzichten voor de aandelenmarkten in de wereld in een beter perspectief.

Het staat buiten kijf dat de aandelenmarkten in belangrijke mate worden gedreven door psychologie en verhalen. Zoals de Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heeft geschreven, ʻworden voorkeuren bepaald door bekendheid,ʼ en op de aandelenmarkten van de wereld zijn dit jaar diverse bekende verhalen komen bovendrijven, na de COVID-19-schok van het eerste kwartaal. Zo zijn er bijvoorbeeld het verhaal over een V-vormig herstel en het FOMO-verhaal (de angst om winst mis te lopen); beide verhalen kunnen ertoe hebben bijgedragen dat de markten naar nieuwe hoogten werden gestuwd. Daarnaast is er het verhaal van het thuiswerken, dat specifiek ten goede is gekomen aan technologie- en communicatie-aandelen.

Maar zijn deze verhalen de enige reden dat we niet allemaal hebben overwogen ons geld uit aandelen te halen en in veiligere alternatieven te steken, zoals in obligaties, of zelfs onder de matras thuis?

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/T3guJ50nl