ahour28_STRINGERAFP via Getty Images_crocus STRINGER/AFP via Getty Images

Waarom ISIS Rusland aanviel - en waarom Rusland Oekraïne de schuld geeft

DOHA – De terroristische aanval op de concertzaal Crocus City Hall in een buitenwijk van Moskou kwam niet onverwacht. Het Kremlin wees waarschuwingen van Amerikaanse inlichtingendiensten over een op handen zijnde aanval door ‘extremisten’ van de hand, mogelijk om de schuld op een handige zondebok te kunnen schuiven toen de aanval daadwerkelijk plaatsvond.

De moord op 137 concertbezoekers is slechts de laatste gruweldaad in een tien jaar durende strijd tussen Islamitische Staat (ISIS) en Rusland. De teerling werd geworpen op 30 september 2015, toen Rusland ingreep in Syrië om het instortende regime van Bashar al-Assad te steunen. ISIS-agenten reageerden een maand later door de Egyptische luchthaven Sharm El-Sheikh te infiltreren en een bom te plaatsen op een Russische Airbus, waarbij alle 224 passagiers en bemanningsleden omkwamen.

Als vergelding zou Rusland in september 2017 naar verluidt de voormalige ‘oorlogsminister’ van ISIS hebben gedood, Gulmurod Khalimov, die ooit commandant was van de speciale politie-eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tadzjikistan en die tijdens de Tadzjiekse burgeroorlog aan de zijde van de Russische strijdkrachten had gevochten. Alle vermeende aanvallers van de Crocus City Hall komen uit Tadzjikistan.

https://prosyn.org/4WcoC9snl