fakhri1_Cris FagaNurPhoto via Getty Images_food banquet protest brazil Cris Faga/NurPhoto via Getty Images

Een mensenrechtenbenadering van de wereldwijde voedselcrisis

EUGENE/BRASÍLIA/HEIDELBERG – Toen de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro in januari 2019 aan de macht kwam, was een van zijn eerste daden het afschaffen van de Nationale Raad voor Voedsel- en Voedingszekerheid (CONSEA), een wereldwijd geprezen orgaan dat de voedselonzekerheid aanzienlijk had verminderd. Het was een enorme stap terug voor het land, dat door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in 2014 van zijn ‘hongerkaart’ was geschrapt.

Mensen kwamen onmiddellijk in het geweer om te protesteren tegen Bolsonaro’s beslissing, onder meer door indrukwekkende openbare maaltijden te organiseren in de straten van veel steden – een nationaal banquetaço. Verzameld rond tafels beladen met gezond voedsel, vierde en heroverde het verzet van de gemeenschappen het recht op voldoende voedsel en voeding.

Velen versterkten ook hun politieke betrokkenheid en riepen op tot een proces van permanente mobilisatie gedurende de vier jaar van Bolsonaro’s bewind, door middel van de Volksconferentie over Voedsel- en Voedingssoevereiniteit en -zekerheid, die elke vier jaar bijeenkomt om het beleid te monitoren en voorstellen te ontwikkelen op basis van een grondige analyse op lokaal en nationaal niveau. Meteen nadat Luiz Inácio Lula da Silva in januari werd beëdigd als president van Brazilië, heractiveerde hij CONSEA. Een van ons (Recine) staat aan het hoofd van CONSEA, dat later dit jaar bijeen zal komen met de volksconferentie om voorstellen aan te horen.

https://prosyn.org/4GNwmbbnl