8

Het gebruik en misbruik van de monetaire geschiedenis

BERKELEY – Stel je eens twee centrale banken voor. De ene is hyperactief en reageert agressief op de gebeurtenissen. Hoewel zij er zeker niet van kan worden beticht de huidige ontwikkelingen te negeren, wordt haar beleid alom bekritiseerd omdat het de problemen zou doorschuiven naar de toekomst.

De andere centrale bank is onverstoorbaar. Zij blijft kalm onder alle gebeurtenissen en probeert ten koste van alles te voorkomen iets te doen dat zou kunnen worden uitgelegd als het aanmoedigen van buitensporige risico's of het creëren van ook maar een klein beetje inflatie.

Wat ik zojuist heb beschreven, is uiteraard niet louter hypothetisch. Het is feitelijk een bondig portret van de Amerikaanse Federal Reserve (kortweg de 'Fed') en de Europese Centrale Bank.

Een populaire verklaring voor de verschillende benaderingen van de twee banken is dat die voortvloeien uit de historische ervaringen van hun respectievelijke samenlevingen. De institutionele persoonlijkheden van de banken weerspiegelen de rol die het collectieve geheugen speelt bij het vormgeven van de manier waarop functionarissen de problemen conceptualiseren waarmee zij worden geconfronteerd.