eafriedman1_Kazi Salahuddin RazuNurPhoto via Getty Images_mother child doctor Kazi Salahuddin Razu/NurPhoto via Getty Images

Hoe gelijkheid op het gebied van de gezondheidszorg te verwezenlijken

WASHINGTON, DC – In 2015 beloofde de wereld vóór 2030 de Sustainable Development Goals (SDGs, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) te zullen verwezenlijken – een samenhangende agenda die vrijwel alle aspecten van de ontwikkeling omvat. Maar de wereld moet nog steeds de doelbewuste, systematische en inclusieve aanpak omarmen die nodig is om de ongelijkheid te elimineren die miljarden mensen ervan weerhoudt een lang en gezond leven te leiden.

Uit het rapport dat de Verenigde Naties vorig jaar uitbrachten over de vooruitgang op weg naar de verwezenlijking van de SDGs bleek dat het aantal mensen dat honger lijdt feitelijk toeneemt, evenals het aantal malariagevallen. Bovendien doen de gevolgen van de klimaatverandering zich volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change veel sneller voor dan verwacht. De armsten en meest kwetsbaren van deze wereld zullen daar onevenredig hard door worden getroffen.

Dit is geen manier om de belofte te vervullen die is vervat in het SDG-raamwerk (de 2030 Agenda for Sustainable Development), dat “niemand in de steek gelaten zal worden.” Maar het zou geen verrassing mogen zijn. De wereld heeft slechts beperkte inspanningen geleverd om de ongelijkheid te elimineren, ook op het terrein van de gezondheidszorg. De voorganger van de SDGs, de Millennium Development Goals (MDGs, Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen), brachten bescheiden verbeteringen op het gebied van de gezondheidszorg voor vele landen, maar in een aanzienlijke minderheid van landen bleven de armste delen van de bevolking uiteindelijk zelfs nog verder achter.

https://prosyn.org/kCStYzbnl