money stethoscope  gerenme/Getty Images

We moeten het Global Fund van nieuw kapitaal voorzien

NEW YORK – De belangrijkste maatregel op het gebied van de mondiale volksgezondheid die in 2019 kan worden genomen is de aanvulling van de kas van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis, and Malaria. Deze drie ziekten, die momenteel aan zo'n 2,5 miljoen mensen per jaar het leven kosten, kunnen in 2030 volledig onder controle worden gebracht, waarbij het aantal doden tot bijna nul kan worden gereduceerd. Het Global Fund is het voornaamste instrument voor succes, en het moet $10 mrd per jaar binnenhalen om zijn missie te kunnen verwezenlijken.

Van het Global Fund, dat in 2001 werd opgericht door Kofi Annan, wordt gezegd dat het 27 miljoen levens heeft gered en de drie epidemieën onder controle heeft gebracht, tot op het punt dat het realistisch is om te verwachten dat ze in 2030 verdwenen zijn. Hoewel geen van de drie ziekten tegen die tijd volledig zal zijn uitgebannen, kunnen bijna alle sterfgevallen en nieuwe besmettingen worden gestopt omdat diagnose, preventie en behandeling aanmerkelijk zijn verbeterd en de afgelopen 25 jaar veel minder kostbaar zijn geworden.

In het geval van AIDS houdt de behandeling van mensen die besmet zijn met het HIV-virus niet alleen deze mensen gezond, maar wordt de hoeveelheid virussen ook zodanig teruggedrongen dat het onwaarschijnlijk is dat zij nog andere mensen kunnen infecteren. In deze zin is “behandeling tevens preventie”: als een voldoende groot deel van de HIV-positieve individuen kan worden behandeld, zal grotendeels een einde kunnen worden gemaakt aan de doorgifte van het virus.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/d2YsKwXnl