De weerstaanbare terugkeer van Nicolas Sarkozy

PARIJS – Voormalig Brits premier Harold Wilson zei ooit dat een week een zeer lange tijd is in de politiek. Als dat waar is duurt het nog een eeuwigheid tot de Franse presidentsverkiezingen van 2017 en is elke speculatie op dit moment prematuur en zelfs onvoorzichtig. Desondanks verdienen bepaalde interessante ontwikkelingen in de aanloop de aandacht - in het bijzonder die die de visies op president François Hollande en zijn voorganger Nicolas Sarkozy betreffen, waarvan waarschijnlijk geen van beide nu de verkiezingen zou winnen.

De afkeuring door het Franse electoraat is een van de weinige dingen die Hollande en Sarkozy (twee mannen met een opmerkelijk verschillende persoonlijkheid en aanpak) gemeenschappelijk hebben. Hollande werd in 2012 zelfs juist verkozen omdat hij zichzelf presenteerde als de ‘anti-Sarkozy’.

Op dit moment kan een aanzienlijke meerderheid van de Franse stemmers het vooruitzicht om een van deze leiders nog eens vijf jaar (de duur van een Franse presidentstermijn) op hun tv te zien niet verteren. Zowel Hollande als Sarkozy zijn verbannen naar de categorie van ‘ongewenste ambtsdrager’.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/Z4aat8G/nl;