growing dollars aluxum/Getty Images

Naar een klimaatvriendelijk financieel systeem

PEKING/FRANKFURT – De klimaatconferentie die nu gaande is in Katowice in Polen is aangekondigd als de meest gevolgrijke sinds de top uit 2015 die de klimaatovereenkomst van Parijs produceerde. Onder ongekende publieke bezorgdheid over de dreiging die klimaatverandering vormt – gevoed door een alarmerend recent rapport door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, vernietigende natuurrampen over de hele wereld nog daargelaten – proberen de onderhandelaars regels op te stellen om aan de engagementen van Parijs te voldoen. Maar zoals zo vaak zal het welslagen hiervan van de financiën afhangen.

’s Werelds geavanceerde economieën hebben in eerdere klimaatonderhandelingen grote financiële toezeggingen gedaan. Toch is het verre van zeker dat ze aan hun beloften zullen voldoen, te beginnen met de jaarlijkse provisie van 100 miljard dollar aan ontwikkelingslanden vanaf 2020. Volgens het Standing Committee on Finance van de UN Framework Convention on Climate Change kwam de publieke financiering vanuit ontwikkelde tot ontwikkelingslanden om de verzachting van en aanpassing aan klimaatverandering te ondersteunen in 2016 neer op 57 miljard dollar. Wanneer we de private fondsen gemobiliseerd door publieke steun hier nog bij optellen waren de geldstromen in 2016 meer dan 70 miljard dollar waard.

Dat is echter nog maar een fractie van 2,4 biljoen dollar die de wereld tussen nu en 2035 jaarlijks in schone energie moet investeren om de wereldwijde temperatuur volgens de berekeningen van het IPCC onder de 1,5 graden Celsius boven pre-industriële niveaus te houden. Of de rijke landen hun toezeggingen voor klimaatfinanciering die ze in eerdere onderhandelingen gedaan hebben nakomen en de mate waarin ontwikkelingslanden flexibiliteit kunnen accepteren in hoe deze geldstromen gemeten worden zullen cruciaal zijn om de klimaatonderhandelingen op dit kritieke moment vooruit te helpen. Maar bovenal zullen klimaatrisico’s en het in acht nemen van duurzaamheid op de lange termijn verankerd moeten worden in het mondiale financiële systeem – van banken, vermogensbezitters, en managers tot verzekeringsmaatschappijen en de kapitaalmarkten die de transacties van financiële actoren faciliteren.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/ocxlADMnl