stiglitz309_Alex WongGetty Imagesjerome powell Alex Wong/Getty Images

De Fed moet rustig afwachten

NEW YORK – De Federal Reserve Board (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) komt op 20 en 21 september opnieuw bijeen, en hoewel de meeste analisten een nieuwe grote renteverhoging verwachten, is er veel voor te zeggen dat de Fed een pauze inlast bij haar agressieve monetaire verkrapping. Hoewel de renteverhogingen de economie tot nu toe hebben afgeremd – vooral in de huizensector – is het effect ervan op de inflatie veel minder zeker.

Het monetaire beleid beïnvloedt de economische prestaties gewoonlijk met een lange en variabele vertraging, vooral in tijden van onrust. Gezien de grote geopolitieke, financiële en economische onzekerheid – niet in de laatste plaats over het toekomstige verloop van de inflatie – zou de Fed er verstandig aan doen haar renteverhogingen op te schorten en te wachten tot een betrouwbaarder beoordeling van de situatie mogelijk is.

Er zijn verschillende redenen om te wachten. De eerste is simpelweg dat de inflatie sterk is afgenomen. De consumentenprijzeninflatie (CPI) – de voor huishoudens meest relevante maatstaf – was in juli nul, en in augustus waarschijnlijk nul of zelfs negatief. Ook de deflator van de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) – een andere vaak gebruikte maatstaf, op basis van de bbp-rekeningen – daalde in juli met 0,1 procent.

https://prosyn.org/ngwRBsQnl