delong245_Samuel CorumGetty Image_jeromepowell Samuel Corum/Getty Images

Als de Fed het niet eens meer probeert...

BERKELEY – Kort na de presidentsverkiezingen van 2020 begon de nieuwe regering-Biden haar economische agenda uit te stippelen. Zij deed haar best om drie fouten te vermijden.

In de eerste plaats wilde zij niet in dezelfde val trappen als de regering van president Barack Obama in 2009, toen die geen duidelijke prioriteiten stelde en niet meer dan één stap vooruit keek. Obama en zijn adviseurs hadden wel een plan voor de eerste ronde herstelmaatregelen na de financiële crisis van 2008, maar geen strategie voor wat te doen als de Republikeinen in het Congres en de ʻblue-dogʼ (pro-bezuinigingen) Democraten zich daartegen zouden verzetten. Toen die eerste ronde onvoldoende bleek voor een krachtig herstel, was de weg vrij voor een half decennium van zwakke groei en toenemende inkomensongelijkheid.

In de tweede plaats waren de beleidsplanners van de regering-Biden op hun hoede voor een te grote stimulans van de uitgaven. Maar ze wisten ook dat voor een snel en volledig herstel een zekere mate van inflatie moest worden geaccepteerd. Omdat de post-pandemische economie anders in elkaar zou steken dan de economie die eraan voorafging, zouden de lonen in de nieuwe groeisectoren moeten stijgen om het nodige aanbod van werknemers aan te trekken. Zonder duidelijke prijssignalen zouden de werknemers niet zijn gegaan waar ze heen moesten gaan om het herstel op koers te houden.

https://prosyn.org/Ejp6h7snl