stiglitz313_FREDERIC J. BROWNAFP via Getty Images_USgas Frederic J. Brown/AFP via Getty Images

Alleen maar pijn en geen winst door de hogere rente

NEW YORK – De onwrikbare vastberadenheid van de centrale banken om de rente te verhogen is werkelijk opmerkelijk. In naam van het beteugelen van de inflatie zijn ze doelbewust een pad ingeslagen dat een recessie zal veroorzaken – of verergeren als die sowieso komt. Bovendien erkennen ze openlijk de pijn die hun beleid teweeg zal brengen, ook al vermijden ze te benadrukken dat het de armen en gemarginaliseerden zijn, en niet hun vrienden op Wall Street, die er de dupe van zullen worden. En in de Verenigde Staten zal deze pijn onevenredig veel mensen van kleur treffen.

Zoals blijkt uit een nieuw rapport van het Roosevelt Institute dat ik mede heb opgesteld, zullen de eventuele voordelen van de extra, door de rente veroorzaakte daling van de inflatie minimaal zijn, vergeleken met wat er hoe dan ook zou zijn gebeurd. De inflatie lijkt nu al af te nemen. Misschien minder snel dan optimisten een jaar geleden hoopten – vóór de oorlog van Rusland in Oekraïne – maar toch neemt zij af, en om dezelfde redenen die optimisten hadden geschetst. Zo zouden de hoge autoprijzen, veroorzaakt door een tekort aan computerchips, dalen naarmate de knelpunten zouden worden opgelost. Dat is gebeurd en de autovoorraden zijn inderdaad toegenomen.

Optimisten verwachtten ook dat de olieprijzen zouden dalen in plaats van te blijven stijgen; ook dat is precies wat er gebeurd is. In feite impliceert de dalende kostprijs van hernieuwbare energiebronnen dat de olieprijs op de langere termijn nog verder zal dalen dan het huidige niveau. Het is een schande dat we niet eerder op hernieuwbare energiebronnen zijn overgestapt. Dan waren we veel beter beschermd geweest tegen de grillen van de prijzen van fossiele brandstoffen, en veel minder kwetsbaar voor de grillen van dictators van oliestaten als de Russische president Vladimir Poetin en Saoedi-Arabiëʼs eigen oorlogszuchtige, journalisten-moordende leider, kroonprins Mohammed bin Salman (beter bekend als MBS). We mogen dankbaar zijn dat beide mannen faalden in hun kennelijke poging om de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van 2022 te beïnvloeden door begin oktober de olieproductie sterk te verlagen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/vNiGaK3nl