computer hacker Bill Oxford/Getty Images

Moeten we leren leven met fake-nieuws?

CAMBRIDGE – De term “fake-nieuws” is een toevoegsel geworden dat de Amerikaanse president Donald Trump vastplakt aan ieder hem onwelgevallig verhaal. Maar het is ook een analytische term die doelbewuste desinformatie beschrijft die wordt gepresenteerd in de vorm van een conventioneel nieuwsbericht.

Het probleem is niet compleet nieuw. In 1925 publiceerde Harper’s Magazine al een artikel over de gevaren van “fake-nieuws”. Maar vandaag de dag haalt tweederde van de Amerikaanse volwassenen een deel van zijn nieuws uit de sociale media, die gegrondvest zijn op een bedrijfsmodel dat zich leent voor manipulatie van buitenaf, en waarvan de algoritmen makkelijk kunnen worden misbruikt voor winstbejag of malafide doelstellingen.

Of ze nu van amateuristische herkomst, crimineel of gouvernementeel zijn, veel organisaties – zowel binnen- als buitenlandse – zijn zeer bedreven in het manipuleren van de manier waarop technologieplatforms informatie verspreiden. Rusland komt de eer toe een van de eerste landen te zijn geweest dat heeft begrepen hoe je de sociale media naar je hand kunt zetten en hoe je Amerikaanse bedrijven tegen de belangen van Amerika kunt inzetten.

https://prosyn.org/jpeysnUnl