Muslim woman in Western city

Een Europese politiek met een islamitisch gezicht?

LONDEN – De oproep van Donald Trump om moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen heeft geleid tot het volgende gesprek dat ik met twee jonge vrienden had: “Als de keuze zou gaan tussen de immigratie van moslims en het behoud van onze liberale morele waarden,” vroeg ik, “wat zou je dan kiezen?” Ze ontkenden allebei de veronderstelling die aan de vraag ten grondslag lag. De immigranten zelf, zo opperden ze, kunnen weliswaar een reactionaire morele code hebben, maar hun kinderen, die opgroeien in het hedendaagse Groot-Brittannië, Amerika of continentaal Europa, zouden zich wel eens heel anders kunnen ontwikkelen. Maar is dat ook waar?

Mijn vraag was niet zozeer op het islamistisch terrorisme gericht – de klaarblijkelijke reden voor de uitbarsting van Trump – maar op de dreiging die de grootschalige moslimimmigratie met zich meebrengt voor de morele code die mijn jonge vrienden, zoals de meeste goed opgeleide Europeanen, nu zonder enige twijfel aanvaarden. Zouden zij zich, even afgezien van het terrorisme, geen zorgen maken als de Islam een groeiende invloed zou krijgen op de Britse wet en politiek?

Dit is niet alleen maar een hypothetische mogelijkheid. De moslimbevolking van Europa kwam in 2010 uit op 44,1 miljoen mensen, ofwel 6% van het totaal. In 2011 waren er 2,7 miljoen moslims in Groot-Brittannië (4,8 procent van de bevolking), tegen 1,6 miljoen in 2001. Gezien de recente immigratietrends en, belangrijker nog, het bovengemiddelde geboortecijfer onder moslims (drie kinderen per gezin, versus het Britse gemiddelde van 1,8) zal het islamitische deel van de Britse bevolking nog decennia lang blijven groeien.

https://prosyn.org/aJCD4N1nl