tadesse1_Eric LafforgueArt in All of UsCorbis via Getty Images_ethiopiamother Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

De financiering van gezinsplanning in lage-inkomenslanden

ADDIS ABABA – Als drukke jonge moeder van vier kinderen in een afgelegen dorp in Ethiopië kon Amina niet altijd naar de kliniek voor haar injecteerbare anticonceptie. Dus toen Selam, een gezondheidswerker in de kliniek, haar vertelde over de beschikbare opties, was Amina enthousiast toen ze hoorde over een langwerkend, omkeerbaar implantaat dat regelmatige bezoeken overbodig zou maken.

Selam merkte dat meer vrouwen om soortgelijke redenen voor langwerkende implantaten kozen. Maar omdat er in haar kliniek een tekort was aan implantaten, maakte ze zich zorgen dat de gezinsplanningsmethoden waarop patiënten zoals Amina vertrouwden, niet meer beschikbaar zouden zijn. Helaas is de situatie in Selams kliniek niet uniek: gezondheidscentra in het hele land kampen met leveringsproblemen.

Meer Ethiopische vrouwen dan ooit tevoren maken gebruik van gezinsplanning: de prevalentie van ongeplande zwangerschappen is gestegen van acht procent in 2000 naar 41 procent in 2019. Onze regering heeft de financiering voor gezinsplanning verhoogd en richt zich op het uitbreiden van de toegang op gemeenschapsniveau door 42.000 gezondheidswerkers in dienst te nemen op 18.000 posten. Dit alles heeft ons geholpen om opmerkelijke vooruitgang te boeken.

https://prosyn.org/LU6NhPpnl