fayolle2_Vincenzo NuzzoleseSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_climate protest Rome Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Wat de mensen willen is klimaatleiderschap

LUXEMBURG – Volgens veel populisten is het bewijs nog steeds niet geleverd, en is de opwarming van de aarde een mythe, een verzinsel of een hoax. Maar de meeste burgers onderkennen dat de wetenschappelijke bevindingen in orde zijn, en dat de dreiging van klimaatverandering reëel is. En zoals uit de nieuwe Climate Survey van de Europese Investeringsbank blijkt, eisen de mensen klimaatmaatregelen.

In Europa zegt 75 procent van de burgers dat de klimaatverandering nu al invloed heeft op hun dagelijks leven. In China is dat 94 procent, en zelfs in de Verenigde Staten zegt 72 procent van de respondenten de gevolgen van de klimaatverandering te voelen.

Natuurlijk is de olifant in de kamer de COVID-19-pandemie, die nog steeds een enorme tol eist aan mensenlevens en bestaansmiddelen. Uit de enquête blijkt dat de klimaatverandering voor de Europeanen in 2019 weliswaar de hoogste prioriteit had, maar sindsdien op het derde plan is beland door toedoen van COVID-19, en de werkloosheid en financiële crises die door de pandemie zijn veroorzaakt.

Dit is begrijpelijk, gezien de urgentie en de ernst van de COVID-19-crisis. Toch mogen het publiek en de beleidsmakers de grootste uitdaging waarvoor de mensheid zich op de langere termijn gesteld ziet, niet uit het oog verliezen. We moeten COVID-19 en de sociale en economische gevolgen ervan aanpakken, zonder al doende de klimaatcrisis en andere milieuproblemen te verergeren.

In feite zijn deze twee kwesties nauw met elkaar verbonden. Beide bedreigingen tonen aan dat we meer veerkracht moeten inbouwen in het economische systeem. Dit besef leeft ook bij het grotere publiek. Uit de enquête van de EIB blijkt dat een meerderheid van de Europeanen een groen herstel wil bij de wederopbouw van onze economieën.

[Grafiek 1]

Subscribe to PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Vijf jaar na het sluiten van het klimaatakkoord van Parijs blijven de emissiebeperkingsdoelstellingen binnen handbereik. De EU, China, Japan en Zuid-Korea hebben allemaal toegezegd tegen het midden van de eeuw of kort daarna klimaatneutraal te zullen worden, en de VS zullen zich hier onder hun nieuwe president binnenkort bij aansluiten. Samen zijn deze economieën goed voor twee derde van het mondiale bbp en voor meer dan 50 procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen.

Maar beloftes zijn niet genoeg. We hebben nu meer landen, steden, bedrijven en financiële instellingen nodig die het goede voorbeeld geven en niet alleen maar praten over concrete plannen om koolstofneutraal te worden, maar deze ook daadwerkelijk uitvoeren. We moeten ook het mondiale financiële systeem ʻvergroenenʼ door gemeenschappelijke normen, definities en openbaarmakingsvereisten vast te stellen om de macht van de financiële sector aan te wenden voor een duurzamere toekomst.

Als klimaatleider is de EIB ʼs werelds grootste multilaterale geldschieter voor klimaatprojecten. Vorige maand hebben onze aandeelhouders – de 27 lidstaten van de Europese Unie – unaniem hun goedkeuring gehecht aan de EIB Group Climate Bank Roadmap for 2021-2025. Dit plan zal als leidraad dienen voor onze activiteiten in de komende vijf jaar en daarna.

Bovendien geeft het unanieme besluit opnieuw een sterk signaal af dat de EU de klimaatverandering serieus wil aanpakken en de weg wil vrijmaken voor anderen. En het versterkt de sleutelrol die de EIB Group wil spelen bij de ondersteuning van de verwezenlijking van de Europese Green Deal en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGʼs) in de hele wereld.

De routekaart richt zich op vier gebieden. In de eerste plaats wil de EIB Group tegen het einde van dit decennium ten minste 1 biljoen euro aan investeringen in klimaatactie en milieuduurzaamheid ondersteunen. Tegen 2025 zal meer dan 50 procent van de EIB-financiering naar dergelijke projecten gaan, tegenover ongeveer 30 procent nu. Ons doel is de ʻgroene transitieʼ te versnellen en een brede participatie van de particuliere sector te bevorderen.

In de tweede plaats zullen wij een ʻrechtvaardige transitieʼ ondersteunen voor de regioʼs, gemeenschappen en bedrijven die het meest kwetsbaar zijn voor de overgang naar een koolstofarme economie en voor de negatieve gevolgen van een veranderend klimaat.

In de derde plaats zullen wij tegen het einde van dit jaar de eerste multilaterale ontwikkelingsbank ter wereld zijn die alle nieuwe activiteiten in overeenstemming brengt met de doelstellingen van het akkoord van Parijs. Binnen de EU betekent dit dat wij ons zullen richten op een limiet van 1,5ºC voor de opwarming van de aarde (in vergelijking met het pre-industriële niveau) en op een traject naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Zo zullen we bijvoorbeeld niet langer steun verlenen aan de energiewinning uit fossiele brandstoffen, aan koolstofintensieve landbouwactiviteiten of aan uitbreidingen van luchthavens.

Bovendien zal de EIB zich houden aan een schaduw-koolstofprijs die zal stijgen tot 250 euro per ton in 2030 en tot 800 euro per ton in 2050. Dit zal de economische argumenten versterken voor projecten die koolstof sparen en die de beboeting van de uitstoot verhogen.

In de vierde plaats begrijpen we als pionier op het gebied van groene obligaties dat transparantie en verantwoordingsplicht de sleutel zijn tot het mobiliseren van duurzame financiering op grote schaal. We zullen blijven bijdragen aan de ontwikkeling van de EU-taxionomie voor groene beleggingen en van de EU-standaard voor groene obligaties. Door te helpen bij het voorkomen van greenwashing maakt ons werk groene financiering aantrekkelijker voor particuliere beleggers.

De nieuwe Climate Bank Roadmap is een mijlpaal voor de EU en de rest van de wereld. Het is zeer bemoedigend dat 450 ontwikkelingsbanken uit de hele wereld tijdens de recente Finance in Common Summit hebben toegezegd het akkoord van Parijs en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te zullen ondersteunen. Samen investeren deze banken jaarlijks ongeveer 2,3 biljoen dollar, wat 10 procent is van de wereldwijde publieke en particuliere investeringen.

Maar geen enkele instelling of groep van instellingen kan de klimaatverandering op eigen kracht aanpakken. Al onze partners moeten wereldwijde klimaatleiders worden. Als het gaat om het in kaart brengen van een koers naar klimaatveiligheid kunnen er niet genoeg routekaarten gemaakt worden.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/WlhmFWGnl