rogoff222_Li HeXinhua via Getty Images_china covid lockdown Li He/Xinhua via Getty Images

De groeiende dreiging van een wereldwijde recessie

CAMBRIDGE – Komt de wereldeconomie in een perfecte storm terecht, nu Europa, China en de Verenigde Staten later dit jaar allemaal tegelijk in het slop zullen raken? De risicoʼs van een wereldwijde, drievoudige recessie nemen met de dag toe.

Een recessie in Europa is bijna onvermijdelijk als de oorlog in Oekraïne escaleert en Duitsland, dat zich hevig verzet tegen oproepen om de import van Russische olie en gas stop te zetten, eindelijk toegeeft. China vindt het steeds moeilijker om een positieve groei te handhaven in het licht van de draconische COVID-19-lockdowns, die Shanghai al tot stilstand hebben gebracht en nu Beijing bedreigen. In feite is de Chinese economie misschien al in een recessie beland. En nu de consumentenprijzen in de VS in het snelste tempo sinds veertig jaar stijgen, lijken de vooruitzichten voor een zachte landing van de prijzen zonder een grote klap voor de groei steeds verder weg.

In particuliere en officiële economische prognoses wordt de laatste tijd steeds meer gewezen op de toenemende regionale risicoʼs, maar wordt wellicht onderschat in welke mate deze elkaar onderling versterken. Zo zullen wijdverbreide lockdowns in China op de korte termijn een ravage aanrichten bij de mondiale aanbodketens, de inflatie in de VS aanwakkeren en de vraag in Europa doen afnemen. Normaal zouden deze problemen kunnen worden afgezwakt door lagere grondstoffenprijzen. Maar nu het einde van de oorlog in Oekraïne nog niet in zicht is, zullen de mondiale voedsel- en energieprijzen in elk scenario waarschijnlijk hoog blijven.

https://prosyn.org/Fsnz3Gjnl