rodrik184_SUSAN WALSHPOOLAFP via Getty Images_jerome SUSAN WALSH/POOL/AFP via Getty Images

Vokt deg for økonomer med politiske agendaer

CAMBRIDGE – Nyliberalismen er død. Eller kanskje er den fortsatt i live. Politiske forståsegpåere fremsetter begge påstander for tiden. Det er uansett vanskelig å benekte at noe nytt er på gang i den økonomiske politikken.

President Joe Biden har gått i bresjen for en enorm økning av offentlige utgifter. Pengene skal gå til velferd, infrastruktur og det grønne skiftet. Han ønsker å bruke offentlige innkjøp til å gjenoppbygge nasjonale forsyningskjeder og bringe industrijobber tilbake til USA. Finansminister Janet Yellen presser på for at land rundt om i verden skal øke bedriftsskatten. Sentralbanksjef Jerome Powell leder den delen av statsapparatet som tradisjonelt har vært mest opptatt av prisstabilitet. Men han forsøker å dempe frykten for inflasjon og støtter opp om økt offentlig pengebruk.

Alle disse endringene bryter kraftig med det som har vært den utbredte oppfatningen i Washington om hvordan den økonomiske politikken bør innrettes. Men er de også et varsel om et nytt paradigme for denne politikken?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/TJYQHrhnb