buruma190_Andrew LichtensteinCorbis via Getty Images_USelectionprotest Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty Images

Trumps «rettroende» tilhengere

NEW YORK – Det er ingen tvil lenger om hva som faktisk skjedde 6. januar 2021 i Washington, DC. Folk i Donald Trumps indre krets, deriblant den lojale justisministeren William Barr, fortalte presidenten at han hadde tapt valget i november 2020 og at valget hadde gått rett for seg. Likevel brøt Trump demokratiets kanskje viktigste regel: Han nektet å akseptere nederlaget. Og han har fremmet konspirasjonsteorier om «valgfusk» helt siden han tapte. Trump motiverte med vilje en bevæpnet mobb til å storme Kongressen. Og da folkemassen høylytt forlangte at visepresident Mike Pence skulle henges, foretok ikke Trump seg noe. I stedet fortalte han folkene rundt seg at Pence fortjente det fordi han ikke ville iverksette et kupp på vegne av presidenten.

Det er dette 6. januar-komitéen i Representantenes hus har konkludert med etter å ha gjennomført mer enn 1000 intervjuer. Flere av de mest fellende bevisene kommer fra medlemmer av Trumps egen stab. Liz Cheney, komitéens republikanske nestleder, sa følgende i sitt sluttinnlegg: «Kan en president som er villig til å ta de valgene Donald Trump gjorde under voldshandlingene 6. januar, noensinne bli betrodd en høytstående offentlig stilling i vår storslagne nasjon igjen?»

For de fleste republikanere, hvorav mange ser Cheney som en forræder, er det rungende svaret klart: «Ja, det kan han». Republikanernes leder i Representantenes hus (House Minority Leader) Kevin McCarthy har nektet å ha noe med komitéen å gjøre. Ifølge en nylig gjennomført meningsmåling, mener 40 % av republikanske velgere at det som skjedde 6. januar ikke er noe å bekymre seg for. Den samme andelen mener at det voldelige angrepet på Kongressen var en legitim politisk protest.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/f6Fx3XCnb