rogoff194_Yuichiro ChinoGetty Images_worldstockmarketcrash Yuichiro Chino/Getty Images

De de-mondialisering zal de groei overal schade toebrengen

CAMBRIDGE – De wereldeconomie na de corona-pandemie zal naar alle waarschijnlijkheid een veel minder gemondialiseerde economie zijn, met politieke leiders en publieksgroepen die openheid afwijzen op een manier die we sinds de tariefoorlogen en concurrerende devaluaties in de jaren dertig niet meer hebben gezien. En het nevenproduct zal niet alleen tragere groei zijn, maar een aanzienlijke daling van de nationale inkomens voor alle landen, behalve misschien voor de grootste en meest gediversifieerde economieën.

In zijn vooruitziende boek uit 2001, The End of Globalization, heeft de Princeton-historicus Harold James laten zien hoe een eerder tijdperk van mondiale economische en financiële integratie ineenstortte onder druk van onverwachte gebeurtenissen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig, die culmineerden in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag lijkt de COVID-19-pandemie een nieuwe terugtocht uit de mondialisering te zullen versnellen.

Die huidige terugtocht begon met de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, die heeft geleid tot tarievenoorlogen tussen de Verenigde Staten en China. De pandemie zal waarschijnlijk een nog grotere langetermijn-impact hebben op de handel, deels omdat overheden steeds meer zijn gaan inzien dat zij de volksgezondheidscapaciteit moeten beschouwen als een nationale veiligheidsimperatief. 

https://prosyn.org/RqNnq7fnl