tmeyer2_Drew AngererGetty Images_supremecourtclimateprotest Drew Angerer/Getty Images

De argumenten om openbaarmaking van klimaatrisicoʼs verplicht te stellen

DURHAM, NC/NEW YORK/WASHINGTON, DC – De klimaatverandering wordt meestal gezien als een milieuprobleem. Maar het vormt ook een ernstige bedreiging voor bedrijven, beleggers en het financiële systeem.

In de Verenigde Staten overweegt beurswaakhond SEC, de Securities and Exchange Commission, momenteel een voorstel dat bepaalde beursgenoteerde ondernemingen zou verplichten informatie bekend te maken over de risicoʼs die zij lopen door de klimaatverandering. Verontrustend genoeg komt het agentschap onder toenemende druk te staan van een reeks politici en bedrijfsbelangen die vaak de recente beslissing van het Hooggerechtshof in West Virginia v. EPA aanhalen als reden om het voorstel te schrappen of af te zwakken.

Maar de economische, juridische en politieke argumenten om niet verder te gaan met deze regelgeving zijn zeer misplaatst. Klimaatrisicoʼs – zowel de directe risicoʼs van een ongecontroleerde klimaatverandering als de risicoʼs die bedrijven lopen door de inspanningen om de gevolgen ervan te beperken – zijn financiële risicoʼs. Ook al krijgen extreme gebeurtenissen zoals de orkanen Fiona en Ian terecht veel aandacht, de stijging van de gemiddelde mondiale temperatuur en de zeespiegel kan uiteindelijk nog grotere economische gevolgen hebben.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/NlBCo0ynl