kortenhorst7_Kristian BuusIn Pictures via Getty Images_davoswefclimateprotest Kristian Buus/In Pictures via Getty Images

Een netto nuluitstoot in Davos

DAVOS – Op zijn jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos heeft het World Economic Forum (WEF) dit jaar bedrijven uit de hele wereld opgeroepen om zich te verplichten tot het terugdringen van hun netto-uitstoot van broeikasgassen tot nul in 2050, op zʼn laatst. Uit de klimaatwetenschap blijkt dat zulke reducties nodig zijn om de doeleinden van het klimaatakkoord van Parijs van 2015 te verwezenlijken en om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Wij van het Rocky Mountain Institute (RMI) verwelkomen uiteraard de uitdaging van het WEF aan het adres van de mondiale zakengemeenschap. Die is tegelijkertijd tijdig en passend. Zij maakt de leiders van het bedrijfsleven duidelijk dat zij, als leden van de “Davos-elite,” een verantwoordelijkheid hebben om een voorbeeld te stellen door stoutmoedige, onmiddellijke actie te ondernemen om de emissies terug te dringen. En de bijeenkomst van dit jaar, zo merkt het WEF op, “is een perfecte gelegenheid” om leiderschap te tonen in deze cruciale kwestie.

Tijdens mijn eerste volledige dag in Davos woonde ik een ontbijtsessie bij waar CEO Feike Sijbesma van Koninklijke DSM sprak over wat het betekent om deel uit te maken van die Davos-elite. Hij herinnerde iedereen in die zaal eraan dat bij deze speciale status een unieke verantwoordelijkheid hoort om de wereld tot een betere plek te maken. In mijn ogen wordt dit idee vrij goed gevangen door de Franse uitdrukking  noblesse oblige.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/bwjEo44nl