badre12_phil roeder_getty images_UN Phil Roeder/Getty Images

De pandemie moet een einde maken aan onze zelfgenoegzaamheid

PARIJS – Een plotselinge schok maakt een einde aan de routinematige besluitvorming en dwingt leiders tot urgent handelen. Een combinatie van wantrouwen, misverstanden en angst zorgt voor het verdwijnen van de banden die de moderne beschaving schragen.

Het jaar is 1914, toen Europa de zomer besteedde aan het mobiliseren voor een oorlog. Maar de beschrijving zou ook van toepassing kunnen zijn op de zomer van 2020. De ergste pandemie sinds de griepuitbraak van 1918-1920 verandert al snel in een systemische crisis van de mondialisering, die in potentie de weg kan vrijmaken voor de gevaarlijkste geopolitieke confrontatie sinds het einde van de Koude Oorlog.

In een tijdsbestek van een paar weken heeft de COVID-19-pandemie een derde van de wereldeconomie platgelegd en de grootste economische schok sinds de Grote Depressie teweeggebracht. Vooruit blikkend is de voornaamste factor die zal bepalen hoe deze crisis zich zal ontwikkelen collectief leiderschap. Maar die cruciale component laat het afweten. Nu de Verenigde Staten en China elkaar naar de strot vliegen, zal het mondiale leiderschap ergens anders vandaan moeten komen dan uit Washington, DC of Beijing.

https://prosyn.org/HKWw4YYnl