rogoff196_vladwelGetty Images_digitalbankphoneapp vladwel/Getty Images

Digitale munten worden steeds belangrijker

CAMBRIDGE – Nu de COVID-19-crisis de langetermijnverschuiving van cash naar digitaal geld versnelt (althans als het gaat om wettelijke transacties waar belasting over wordt betaald), worden de officiële discussies over digitale munten steeds heviger. Van de aanstaande lancering van Facebook’s Libra tot de voorgenomen digitale munt van de Chinese centrale bank, kunnen de gebeurtenissen vandaag de dag de mondiale financiën een generatie lang veranderen. Een recent rapport van de G30 betoogt dat als de centrale banken mede bepalend willen zijn voor de uitkomst, zij snel zullen moeten handelen.

Er staat veel op het spel, inclusief de mondiale financiële stabiliteit en de controle op informatie. Financiële innovaties staan, als zij niet zorgvuldig in goede banen worden geleid, dikwijls aan de basis van een crisis, en de dollar verleent de Verenigde Staten aanzienlijke controle- en sanctiemogelijkheden. De dominantie van de dollar gaat niet alleen over de vraag welke munt er wordt gebruikt, maar ook over de systemen voor het vereffenen van transacties, en van China tot Europa is er sprake van een toenemend verlangen om de positie van de dollar aan te vechten. Dit is waar een hoop innovatie plaatsvindt.

Centrale banken kunnen kiezen tussen drie verschillende benaderingen. De eerste bestaat uit het aanbrengen van aanzienlijke verbeteringen in het bestaande systeem: het verlagen van de vergoedingen voor het gebruik van credit- en debitcards, het garanderen van universele financiële inclusie, en het upgraden van systemen, zodat digitale betalingen onmiddellijk kunnen worden vereffend in plaats van binnen een dag.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/CqVdAPpnl