watkins22_BIJU BOROAFP via Getty Images_girl flood india Biju Boro/AFP via Getty Images

Klimaatvangnetten voor iedereen

LONDEN – Terwijl de voorbereidingen voor de COP26-klimaattop in Glasgow later dit jaar in volle gang zijn, gaat de aandacht vooral uit naar inspanningen om een toekomstige catastrofe te voorkomen. Maar real-time klimaatrampen doen zich nu al voor in het leven van miljoenen van de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld. Wat zal COP26 hun bieden?

Steek willekeurig een speld in een kaart van mondiale humanitaire noodsituaties, en je komt hoogstwaarschijnlijk uit bij een crisis die is veroorzaakt of verergerd door droogtes, overstromingen en stormen. In 2019 leidden extreme weersomstandigheden bij ruim 34 miljoen mensen tot honger en voedselonzekerheid. In de 55 landen met voedselcrises zijn 75 miljoen kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed. Zij lopen daardoor een hoger risico op diarree, longontsteking en andere dodelijke ziekten die gepaard gaan met droogtes en overstromingen.

Save the Children reageert op deze noodsituaties. In de Hoorn van Afrika helpen onze voedselprogrammaʼs de kinderen van boerenfamilies die zijn getroffen door opeenvolgende droogtes, overstromingen en de ergste sprinkhanenplaag in een generatie. In de Sahel-regio werken we met gemeenschappen die te kampen hebben met droogte en ontheemd zijn geraakt door steeds dodelijker conflicten over water. Maar de humanitaire inspanningen worden overweldigd door de omvang van de crisis – en er staat ons nog veel ergers te wachten.

https://prosyn.org/4P3jX3pnl