gwagner7_GERARD JULIENAFP via Getty Images_solarpanels Gerard Julien/AFP via Getty Images

Het klimaatomslagpunt dat we willen

NEW YORK – Zoals de meeste nuttige bezigheden, brengt het terugdringen van de koolstofverontreiniging kosten met zich mee. Als dat niet zo was, zou klimaatverandering helemaal geen probleem zijn – althans niet vanuit een beperkt economisch perspectief bezien. Maar klimaatverandering, en wat het van ons vraagt, is ook een zeer politieke kwestie. Nu de directe economische kosten van klimaatmaatregelen zijn gedaald, verschuift het debat naar de politieke en sociale problemen van de transitie van fossiele brandstoffen naar een koolstofarme, hoogefficiënte wereld.

Wat de economische kosten betreft, worden de klimaatmaatregelen over de hele linie betaalbaarder. De kosten van fotovoltaïsche zonnepanelen zijn in minder dan tien jaar tijd met ruim 85 procent gedaald, en met ruim 99 procent sinds de eerste panelen begin jaren tachtig hun weg vonden naar de daken van mensen. Als gevolg daarvan is de wereldwijde productie van fotovoltaïsche zonne-energie snel toegenomen, en de prognoses wijzen op een verdere verviervoudiging tegen het einde van dit decennium. Zonne-energie is de snelst groeiende bron van elektriciteitsopwekking, en windenergie ligt niet ver daarachter.

Maar er is nog een lange weg te gaan. Wereldwijd blijft steenkool de belangrijkste bron voor de opwekking van elektriciteit, net als olie voor het totale energiegebruik (inclusief autorijden, vliegen en verschepen). Dit is, in een notendop, de klimaatuitdaging: de kosten van hernieuwbare energiebronnen bereiken een nieuw dieptepunt, maar oudere, vuilere vormen van energie zijn nog steeds in gebruik, en er is nog steeds overal vraag naar. De uiteindelijke uitkomst is duidelijk, en dat geldt ook voor de trends: de groene transitie zal plaatsvinden. De vraag is alleen of die transitie snel genoeg zal verlopen om de risicoʼs van niet-handelen op klimaatgebied in te dammen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/1sXcRQfnl