buruma209_Kevin DietschGetty Images_claudine gay Kevin Dietsch/Getty Images

Kulturkrigen på Harvard og andre amerikanske universiteter

NEW YORK – Claudine Gay, den første svarte kvinnelige rektoren ved Harvard University, måtte trekke seg fra sin stilling etter flere uker med press. Men de involverte i denne saken som presset henne ut av stillingen, har også blitt satt i et dårlig lys.

Den angivelige årsaken til at hun måtte trekke seg var slurvete akademisk arbeid – for det meste at hun ikke har referert til andre akademikere som hun har sitert nesten ord for ord i tidligere publiserte arbeider. Men disse avsløringene kom etter beskyldninger om antisemittisme og dobbeltmoral. Da hun ble spurt av den republikanske kongresskvinnen Elise Stefanik om studenter som demonstrerte og «oppfordret til folkemord på jøder er et brudd på Harvards etiske regler», svarte Gay at det «kommer an på konteksten».

Det er liten tvil om at dersom spørsmålet hadde dreid seg om folkemord på mennesker med annen hudfarge, ville det ikke ha kommet an på konteksten. Men Gay gikk rett i en stygg felle. Stefanik hadde med vilje visket ut forskjellen mellom oppfordring til folkemord og støtte til en palestinsk intifada (væpnet opprør). Sistnevnte kan dreie seg om bruk av voldelige midler, men er ikke folkemord.

https://prosyn.org/RgY7V56nb