Chinese military marching Kevin Frayer/Getty Images

China is de nieuwe Koude Oorlog aan het verliezen

HONG KONG – Nadat de Sovjet-Unie in 1991 implodeerde werd begrijpen waarom een obsessie voor de Communistische Partij China (CPC). De denktanks van de regering die met deze taak werden belast gaven een groot deel van de schuld aan Michael Gorbatsjov, de hervormer die simpelweg niet doortastend genoeg was om de Sovjet-Unie bij elkaar te houden. Maar de Chinese leiders onderstreepten ook andere belangrijke factoren, die de huidige leiders van China niet allemaal in acht te lijken nemen.

Zeker, de CPC heeft zonder twijfel lering getrokken uit de eerste cruciale les: goede economische prestaties zijn essentieel voor politieke legitimiteit. En de eenduidige focus van de CPC op het aandrijven van de bbp-groei de afgelopen tientallen jaren heeft een ‘economisch wonder’ opgeleverd, waarbij het nominale per capita inkomen is ontploft van 333 dollar in 1991 tot 7329 dollar vorig jaar. Dit is de veruit belangrijkste reden dat de CPC nog aan de macht is.

Maar het overzien van een haperende economie was bepaald niet de enige fout die de Sovjetleiders maakten. Ze werden verder in een kostbare en niet te winnen wapenwedloop met de VS meegesleept, en werden slachtoffer van ‘imperial overstretch’ door met geld en hulpbronnen te strooien naar regimes met weinig strategische waarde en een lange historie van chronisch economisch mismanagement. Nu China zich in een nieuwe Koude Oorlog met de VS begeeft lijkt de CPC het risico te lopen om de zelfde catastrofale blunders te herhalen.

https://prosyn.org/LS6giHhnl