hruby3_ISSOUF SANOGOAFP via Getty Images_africadeliveryecommercejumia Issouf Sanogo/AFP via Getty Images

Investeer in Afrikaanse logistiek

WASHINGTON, DC – Nadat de COVID-19 crisis escaleerde leidden bestellingen vanuit huis door consumenten in geavanceerde economieën tot een piek in online-aankopen, van alles van dagelijkse levensbehoeften tot medicijnen tot huishoudelijke benodigdheden. Afrikanen die met dezelfde bewegingsbeperkingen te maken hebben genieten dit gemak niet – noch de veiligheid die hieruit voortkomt.

De afgelopen tien jaar hebben een groeiende middenklasse en snelle vooruitgang in de mobiele en internet penetratiegraad de visie ondersteund dat Afrikaanse landen klaar zijn voor succesvolle e-commerce. Er wordt voorspeld dat de consumentenbestedingen op het continent in 2025 tot 2,1 biljoen dollar zullen oplopen, en dat de penetratiegraad van mobiele telefonie in Sub-Sahara-Afrika tegen die tijd waarschijnlijk 50% is.

Maar toch zijn bedrijven er tot nu toe grotendeels niet in geslaagd om het e-commerce potentieel van Sub-Sahara-Afrika af te tappen, als gevolg van logistieke uitdagingen en inefficiëntie. Nigeria, de grootste markt van het werelddeel, staat volgens de Wereldbank op plaats 110 van 160 landen wanneer het op logistieke efficiency aankom. Het kan drie keer zo lang duren om een auto-onderdeel te importeren via Lagos, Nigeria dan via Durban in Zuid-Afrika. En het kan tot vijf keer meer kosten om goederen te transporteren in Sub-Sahara-Afrika dan in de Verenigde Staten, gebaseerd op schattingen uit 2015. Over het hele continent zorgt een gebrek aan integratie ervoor dat bedrijven wanneer ze de grens over gaan te maken krijgen met kleinere markten en aanzienlijke bureaucratie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/S9yV3mnnl