buruma198_  MANDY CHENGAFP via Getty Images_taiwan MANDY CHENG/AFP via Getty Images

Er det verdt å forsvare Taiwan?

NEW YORK – Ingen vet tilsynelatende hvordan USA vil reagere dersom Kina invaderer Taiwan. I flere tiår gjorde den politiske ledelsen i USA alt de kunne for å unngå dette spørsmålet. Men i september i fjor virket det som om president Joe Biden hadde endret USAs holdning i dette spørsmålet — en politikk som har vært basert på «strategisk tvetydighet» — da han sa at amerikanske tropper ville forsvare øya i tilfelle «et historisk angrep». Like etter at Biden hadde talt, gikk representanter for Det hvite hus bort fra dette utsagnet og insisterte på at USAs politikk vis-à-vis Taiwan ikke hadde endret seg.

Mens sikkerhetsavtalen mellom USA og Japan fra 1960 forplikter USA til å gå til krig dersom japansk territorium blir angrepet, har USA ingen tilsvarende avtale med Taiwan. Hvis Kina bestemmer seg for å angripe øya, aner ikke kinesiske myndigheter hvordan USA vil reagere — det blir ren gjetning.

Strategisk tvetydighet er ment å virke avskrekkende. Men det store spørsmålet er om det fortsatt er nok. Kina er tross alt langt mektigere nå enn da Folkerepublikken forsøkte å «frigjøre» Taiwan fra Chiang Kai-sheks nasjonalister ved å bombardere Quemoy og Matsu-øyene under Taiwan-sundet-krisen i 1958. På det tidspunktet hadde USA fortsatt en gjensidig forpliktende forsvarsavtale med Taiwan. Og amerikanske militære ledere presset på for å sette i gang et atomangrep på det kinesiske fastlandet.

https://prosyn.org/BcEFQZEnb