nye228_Kenzaburo Fukuhara - PoolGetty Images_putinxi Kenzaburo Fukuhara/Pool/Getty Images

Waarom China niet zal bemiddelen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne

CAMBRIDGE – De Russische president Vladimir Poetin dacht dat hij Kiev snel kon innemen en de Oekraïense regering kon vervangen. Of hij nu werd misleid door gebrekkige inlichtingen of door zijn eigen fantasieën over de geschiedenis, zijn ʻverpletterend optredenʼ mislukte toen hij werd geconfronteerd met effectief Oekraïens verzet. Vervolgens ging hij over tot meedogenloze bombardementen op steden als Marioepol en Kharkiv om de burgerbevolking tot onderwerping te dwingen – zoals hij eerder in Grozny en Aleppo had gedaan. Het tragische resultaat is dat het heldhaftige verzet van Oekraïne gepaard is gegaan met toenemend lijden van de burgerbevolking.

Is er een manier om deze nachtmerrie snel te beëindigen? Eén mogelijkheid is dat de Chinese president Xi Jinping inziet dat hij een ʻTeddy Roosevelt-momentʼ heeft. Na de wrede oorlog tussen Rusland en Japan in 1905 kwam Roosevelt tussenbeide om te bemiddelen. Hij drong er bij beide partijen op aan een compromis te sluiten en uiteindelijk kreeg hij zijn zin, waardoor Amerikaʼs wereldwijde invloed toenam en hij een Nobelprijs voor de Vrede won.

Onder meer Turkije, Israël en Frankrijk proberen te bemiddelen in de huidige oorlog van Rusland, maar zij hebben lang niet zoveel invloed op Poetin als zijn bondgenoot Xi heeft. De vraag is of Xi de verbeeldingskracht en de moed heeft om die te gebruiken.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/zu3grxknl