bildt86_SIA KAMBOUAFP via Getty Images_covax delivery Sia Kambou/AFP via Getty Images

Menneskeheten satt på prøve

STOCKHOLM – «Vaksinenasjonalismen» øker for hver dag som går. Dermed står den globale innsatsen for å få en slutt på koronapandemien i fare. I skrivende stund (midten av mars) har rundt 120 millioner mennesker blitt smittet av koronaviruset og rundt 2,6 millioner mennesker har mistet livet. Selv om dette er store tall, utgjør de kun en liten andel av den samlede befolkningen i verden, hvilket betyr at viruset kan smitte mange flere mennesker.

En positiv side ved situasjonen er den historisk enestående innsatsen for å håndtere krisen. Selv om utviklingen og godkjenningen av en ny vaksine normalt tar opp mot ti år, har farmasøytiske selskaper fullført prosessen på under ett år. Verdens helseorganisasjon har allerede godkjent fire COVID-19-vaksiner for betinget bruk under krisen, og andre vil nok bli godkjent om ikke lenge. I tillegg har ambisiøse nye globale mekanismer blitt opprettet for å legge til rette for rask og rettferdig fordeling av vaksiner rundt om i verden.

I april 2020 kunngjorde Verdens helseorganisasjon opprettelsen av Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator. Den tar for seg alle aspekter ved pandemien og har lagt til rette for en av de raskest koordinerte globale helseinnsatsene i verdenshistorien. Og nå har man startet å forsyne minst 50 lav- og mellominntektsland med vaksiner via COVAX (selv om de første forsyningene har vært begrensede).

https://prosyn.org/KIW99uKnb