stiglitz308_Kent Nishimura  Los Angeles Times via Getty Images_chuckschumer Kent Nishimura/Los Angeles Times via Getty Images

Waarom de Inflation Reduction Act belangrijk is

NEW YORK – De compromiswet van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, de Inflation Reduction Act (IRA) van 2022, pakt niet alleen de inflatie aan, maar ook een aantal al lang bestaande kernproblemen waarmee onze economie en samenleving te kampen hebben.

Er is een debat gaande over de oorzaken van de huidige inflatie, maar welke kant men ook kiest, dit wetsvoorstel betekent een stap voorwaarts. Voor degenen die zich zorgen maken over de buitensporige vraag is er ruim driehonderd miljard dollar aan tekortreductie. En aan de aanbodzijde zou het wetsvoorstel 369 miljard dollar vrijmaken voor investeringen in energiezekerheid en het koolstofvrij maken van de economie. Dat zal de energiekosten – een van de belangrijkste oorzaken van de huidige prijsstijgingen – helpen drukken en Amerika weer op het goede spoor zetten om zijn kooldioxide-uitstoot tegen 2030 met ongeveer veertig procent (ten opzichte van 2005) te verminderen.

Deze investeringen zullen een verreikend rendement opleveren. De kosten van klimaatgerelateerde gebeurtenissen (bosbranden, orkanen, tornadoʼs en overstromingen) zullen onze levensstandaard nog meer aantasten dan de inflatie van vandaag al doet, en worden onevenredig zwaar gedragen door gezinnen met lagere inkomens, mensen van kleur en toekomstige generaties. Deze kosten zijn veel groter en moeilijker in balans te krijgen dan de kosten van begrotingstekorten.

https://prosyn.org/uZClFscnl