stiglitz318_Drew AngererGetty Images_ira Drew Angerer/Getty Images

Het westers industriebeleid en het internationaal recht

NEW YORK – Met de goedkeuring vorig jaar van de Inflation Reduction Act (IRA) hebben de Verenigde Staten zich volledig aangesloten bij de rest van de geavanceerde economieën in de wereld in de strijd tegen de klimaatverandering. De IRA staat een grote stijging toe van de uitgaven ter ondersteuning van hernieuwbare energie, onderzoek en ontwikkeling, en andere prioriteiten. Als de schattingen over de gevolgen ervan ook maar enigszins kloppen, zal de impact op het klimaat aanzienlijk zijn.

Het is waar dat de opzet van de wet niet ideaal is. Elke econoom had een wetsvoorstel kunnen opstellen dat veel meer waar voor zijn geld zou leveren. Maar de Amerikaanse politiek is rommelig en succes moet worden afgemeten aan wat mogelijk is in plaats van aan een verheven ideaal. Ondanks de onvolkomenheden van de IRA is het veel beter dan niets. De klimaatverandering zou nooit hebben gewacht tot Amerika zijn politieke zaken op orde had.

Samen met de CHIPS and Science Act van vorig jaar – die gericht is op het ondersteunen van investeringen, de binnenlandse productie, en innovatie op het gebied van halfgeleiders en een reeks andere geavanceerde technologieën – heeft de IRA de VS de juiste richting gewezen. De wet beperkt zich niet tot louter financiële zaken en richt zich op de reële economie, waar hij zou moeten helpen om achterblijvende sectoren nieuw leven in te blazen.

https://prosyn.org/KxejZ2Hnl